top of page

Reiki bij slapeloosheid

Kan Reiki helpen bij slapeloosheid?

Volgens de statistieken van 2022 ervaart naar schatting 15-33% van de volwassenen wereldwijd slapeloosheid. Voor oudere volwassenen is de statistiek veel hoger: 75% van de ouderen ervaart een zekere mate van slapeloosheid. Ook heeft depressie een verband met slapeloosheid, aangezien naar schatting 90% van de depressiepatiënten last heeft van slapeloosheid. Afhankelijk van de ernst kan slapeloosheid zich uiten in allerlei vormen: van een lichte, tijdelijke ergernis tot een volledig invaliderende aandoening. Mensen die aan slapeloosheid lijden, zoeken vaak naar een aantal verschillende oplossingen voor hun aandoening, waaronder cognitieve gedragstherapie, medicijnen en meer. Sommige mensen met deze aandoening hebben ook ontdekt dat Reiki nuttig kan zijn in de gereedschapskist van een patiënt bij het herstellen van normale slaappatronen.

Slapeloosheid begrijpen

Slapeloosheid is een aandoening waarbij iemand moeite heeft om in slaap te vallen en/of in slaap te blijven, ook al heeft hij of zij daar voldoende tijd voor. Volgens de Mayo Clinic heeft de gemiddelde volwassene elke nacht minstens zeven tot acht uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder voldoende, rustgevende slaap voelen mensen zich vaak moe, traag, prikkelbaar of zelfs depressief. Mensen die aan slapeloosheid lijden, kunnen zich overdag ook moeilijk concentreren op taken en lopen mogelijk ook een groter risico op letsel of overlijden. U kunt last hebben van slapeloosheid als u regelmatig meer dan 30 minuten probeert in slaap te vallen, of als u merkt dat u de meeste nachten minder dan zes uur slaapt.

Oorzaken van slapeloosheid

Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben. De Mayo Clinic meldt dat veelvoorkomende oorzaken van slapeloosheid kunnen zijn:

 • Te veel eten voordat u naar bed
  gaat Te veel eten voordat u naar bed gaat, kan zure reflux en ongemak veroorzaken, waardoor u wakker kunt blijven lang nadat u in slaap had willen vallen.

 • Inname van alcohol, cafeïne of nicotine
  Hoewel alcohol een depressivum is, kan het ervoor zorgen dat u niet de goede nachtrust krijgt die u nodig heeft. Cafeïne en nicotine zijn daarentegen stimulerende middelen die ervoor kunnen zorgen dat je überhaupt niet goed in slaap valt.

 • Bepaalde medicijnen
  Sommige medicijnen, zoals corticosteroïden, kunnen bij sommige patiënten slapeloosheid veroorzaken.

 • Slechte slaapgewoonten
  Als uw slaapomgeving ongemakkelijk is of als u geen regelmatig slaapschema heeft, kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen.

 • Verandering in de omgeving
  Als uw schema of leefomstandigheden onlangs zijn veranderd, kunt u tijdelijk slapeloosheid ervaren terwijl u zich aan de veranderingen aanpast.

 • Bepaalde medische aandoeningen
  Sommige medische aandoeningen, zoals chronische pijn, kunnen het moeilijk maken om in slaap te vallen en door te slapen.

 • Depressie
  Veel mensen die aan een depressie lijden, zullen slaapstoornissen ervaren, waaronder slapeloosheid.

 • Angst
  Angst is een veel voorkomende oorzaak van slapeloosheid. Mensen die zich angstig voelen, besteden vaak tijd aan piekeren nadat ze naar bed zijn gegaan, waardoor slapen bijna onmogelijk kan worden. Deze oorzaak van slapeloosheid kan tijdelijk of aanhoudend zijn.

 • Stress
  Net als angst kan stress ook leiden tot de ontwikkeling van slapeloosheid. Of u nu gestrest bent over uw werk, relaties of gezondheidsproblemen, het kan lastiger zijn om te slapen als uw stressniveau hoog is.

Hoe Reiki bij slapeloosheid kan helpen

Ongeacht de oorzaak van uw slapeloosheid, kan Reiki nuttig zijn. In sommige gevallen kan Reiki helpen door de onderliggende oorzaak van slapeloosheid aan te pakken. In andere gevallen kan Reiki je gewoon helpen ontspannen en een beter slaappatroon tot stand brengen, ondanks de oorzaak van je aandoening.

Als uw slapeloosheid het gevolg is van stress, angst of depressie, kunnen reikisessies sommige van de problemen helpen verlichten. Enkele manieren waarop Reiki bij deze problemen kan helpen, worden hieronder beschreven.

 • Reiki werkt ontspannend.
  Reiki helpt cliënten vaak te ontspannen, waardoor ze hun problemen in perspectief kunnen plaatsen en een gevoel van mentaal en spiritueel evenwicht kunnen vinden. Dit kan leiden tot minder stress en angst, wat op zijn beurt slapeloosheid kan helpen verlichten.

 • Reiki geeft de controle terug aan de cliënt.
  Mensen die lijden aan stress, angst of depressie hebben vaak het gevoel dat hun leven niet in hun handen ligt. Cliënten die deelnemen aan Reiki-sessies krijgen controle over hun toestand, waardoor de symptomen kunnen verbeteren.

 • Reiki vergemakkelijkt interpersoonlijke verbindingen.
  Cliënten voelen zich vaak gesteund en verbonden met hun Reikibeoefenaars, die zorgzame en professionele individuen zijn. Deze interpersoonlijke verbindingen kunnen de symptomen van depressie en andere mentale problemen verlichten, waardoor het aantal gevallen van slapeloosheid wordt verminderd.

 

Zelfs als uw slapeloosheid niet het directe gevolg is van depressie, angst of stress, kunnen reikisessies u nog steeds helpen. Slapeloosheid ontstaat vaak door een combinatie van factoren. Ongeacht de factoren die bijdragen aan uw toestand, kan het verlichten van stress en het herstellen van uw evenwichtsgevoel nog steeds nuttig zijn. Dit geldt vooral als de oorzaak van uw slapeloosheid niet direct kan worden aangepakt.

Relevant onderzoek

Een recente studie gepubliceerd in Biological Research for Nursing onderzocht het vermogen van Reiki om een ​​ontspanningsreactie teweeg te brengen. In dit onderzoek werden de hartslagvariabiliteit, de lichaamstemperatuur en het cortisolniveau van de proefpersonen met verschillende tussenpozen vóór en na de Reiki-behandeling gemeten. Uit het onderzoek bleek dat, hoewel de cortisolspiegels hetzelfde bleven, er een positief effect was op de hartslagvariabiliteit en de lichaamstemperatuur. Dit duidde op een statistisch significante relaxatiereactie.

In een ander recent onderzoek werd aan 15 vrijwilligers die aangaven dat ze regelmatig last hadden van slapeloosheid, geleerd Reiki-technieken te gebruiken voor zelfgenezing. Aan het einde van het onderzoek ontdekten onderzoekers dat Reiki het slaappatroon verbeterde en de episoden van slapeloosheid onder de deelnemers verminderde. De resultaten van het onderzoek gaven ook aan dat Reiki de stabiliteit van het parasympathische zenuwstelsel en de kalmte bevordert.

Bron: iarp.org (international assosiation of reiki practicioners)

 

bottom of page