top of page

Reiki en Multiple Sclerose 

Reiki voor multiple sclerose: hoe kan het helpen?

 

Multiple sclerose is een ernstige aandoening die mensen over de hele wereld treft. Hoewel er verschillende traditionele behandelingen voor deze aandoening beschikbaar zijn, zijn patiënten altijd op zoek naar nieuwe methoden van ondersteuning. Reiki is een niet-invasieve therapie die kan worden gebruikt om patiënten met een breed scala aan aandoeningen, waaronder multiple sclerose, te helpen.

 

Over Multiple Sclerose

Multiple sclerose is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg die vaak leidt tot blijvende invaliditeit voor patiënten. Als u deze ziekte heeft, valt uw immuunsysteem de isolatie aan die de zenuwvezels in uw centrale zenuwstelsel beschermt. Dit maakt het onmogelijk voor de zenuwen om goed met elkaar te communiceren, wat leidt tot een verscheidenheid aan symptomen. Deze ziekte is meestal progressief, maar er zijn behandelingen beschikbaar om mensen met multiple sclerose te helpen hun kwaliteit van leven te behouden.

 

Enkele van de symptomen van multiple sclerose zijn:

Duizeligheid

Vermoeidheid

Tintelingen en pijn in verschillende delen van het lichaam

Sensaties van elektrische schokken met specifieke bewegingen

Visuele stoornissen

Gevoelloosheid en zwakte

Problemen met blaas- of darmcontrole

 

De symptomen van multiple sclerose verschillen per patiënt. Terwijl sommige patiënten een relapsing en remitting vorm van de ziekte hebben, zullen anderen in de loop van de tijd steeds erger worden.

 

Multiple sclerose behandeling

De juiste behandeling kan patiënten met multiple sclerose helpen een beter leven te leiden. Het doel van de behandeling van multiple sclerose is om de progressie van de ziekte te vertragen en om patiënten te helpen met de symptomen om te gaan. Veel artsen schrijven bijvoorbeeld steroïden en/of plasma-uitwisseling voor aan patiënten die te maken hebben met een actieve aanval.

 

Zelfs met traditionele behandelingen kunnen patiënten met multiple sclerose symptomen blijven ervaren. Als gevolg hiervan zoeken veel patiënten met multiple sclerose ook naar aanvullende ondersteunende behandelingen, zoals Reiki, om hen te helpen met hun symptomen om te gaan en hun traditionele zorg te verbeteren.

 

Wat is Reiki?

Reiki is een integratieve therapie die uit Japan komt. Deze therapie maakt gebruik van de kracht van spirituele energie en gebruikt deze om de algehele balans van de patiënt te verbeteren en om genezing in het lichaam te bevorderen. Reiki is gebaseerd op het idee dat problemen die zich in het lichaam voordoen, verband houden met verstoringen of blokkades in energiebanen. Het doel van een Reikibehandeling is om problemen met deze paden te helpen oplossen om een normale stroom van energie te herstellen.

 

 

Tijdens een Reiki-sessie stimuleert een getrainde Reiki-beoefenaar de stroom van de eigen energie van de cliënt door zijn of haar handen in specifieke posities over het lichaam van de cliënt te houden. Als alternatief kan de behandelaar tijdens de sessie lichte druk op de cliënt uitoefenen.

In elke sessie kan de beoefenaar tot 10-15 verschillende handposities gebruiken. Elke handpositie wordt doorgaans drie tot vijf minuten vastgehouden.

 

Voordelen van Reiki voor Multiple Sclerose

Reiki biedt verschillende potentiële voordelen voor patiënten met multiple sclerose. Enkele van deze voordelen kunnen zijn:

Verbeterde immuun functie

Multiple sclerose wordt gekenmerkt door problemen met het immuunsysteem. Reiki-sessies kunnen mogelijk helpen de immuun functie te verbeteren, wat gunstig is voor patiënten die lijden aan multiple sclerose. Reiki kan helpen om lichaam en geest te ontspannen en de ontspanningsreactie is meer bevorderlijk voor het ondersteunen van je immuunsysteem.

 

Hulp bij pijn

Voor veel mensen met multiple sclerose is pijn een symptoom dat dagelijks voor problemen zorgt. Patiënten die regelmatig Reiki-sessies ondergaan, melden vaak een vermindering van pijnsensaties. Uit een literatuuroverzicht gepubliceerd in het Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine bleek zelfs dat reiki veelbelovend is als behandeling voor patiënten met pijn.

 

Minder angst

Angst is een probleem dat mensen in alle lagen van de bevolking treft. Bij mensen met multiple sclerose komt angst echter nog vaker voor. Reiki kan bij sommige patiënten de angst helpen verminderen, wat kan helpen om de kwaliteit van leven van mensen met multiple sclerose te verbeteren. Uit het literatuuroverzicht van de Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine bleek zelfs dat meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat Reiki fysieke ontspanning meer kan verbeteren dan een placebo.

 

Minder symptomen van depressie

Vanwege de ongemakkelijke symptomen van multiple sclerose en de progressie van de ziekte zijn mensen met deze aandoening vatbaar voor depressie. Gelukkig kunnen regelmatige behandelingen met Reiki de stemming van mensen met multiple sclerose helpen verbeteren. Een studie gepubliceerd in Research in Gerontological Nursing ondersteunt dit idee.

 

Geen risico's of bijwerkingen

Medicijnen en andere therapieën die worden gebruikt om multiple sclerose te behandelen, hebben vaak bijwerkingen en/of een risico op complicaties. Reiki heeft echter geen van deze nadelen. Deze ondersteunende therapie is volledig niet-invasief en veroorzaakt geen pijn of andere bijwerkingen. Het werkt wonderwel ter ondersteuning van traditionele behandelingen en medicijnen.

 

Meer over onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om de effectiviteit van Reiki voor verschillende doeleinden te onderzoeken. In een dergelijke studie, die werd gepubliceerd in Research in Gerontological Nursing, ontdekten onderzoekers dat reiki significante verbeteringen opleverde voor proefpersonen op het gebied van angst, depressie en pijn. In een andere studie, die werd gepubliceerd in Cancer Prevention and Control, ondergingen 20 proefpersonen die pijn ervoeren op 55 verschillende plaatsen Reiki-behandelingen. Twee instrumenten werden gebruikt om pijn voor en na behandelingen te meten. Een significante vermindering van pijnsensaties na Reiki-behandelingen werd door beide testinstrumenten aangegeven.

 

Reiki kan een nuttige aanvulling zijn op het behandelprogramma voor elke patiënt die te maken heeft met multiple sclerose.

 

bottom of page