top of page

Reiki bij Depressie

Kan Reiki helpen bij depressie?

Depressie heeft een verband met slapeloosheid, aangezien naar schatting 90% van de depressiepatiënten last heeft van slapeloosheid. Afhankelijk van de ernst kan slapeloosheid zich uiten in allerlei vormen: van een lichte, tijdelijke ergernis tot een volledig invaliderende aandoening. Mensen die aan slapeloosheid lijden, zoeken vaak naar een aantal verschillende oplossingen voor hun aandoening, waaronder cognitieve gedragstherapie, medicijnen en meer. Sommige mensen met deze aandoening hebben ook ontdekt dat Reiki nuttig kan zijn in de gereedschapskist van een patiënt bij het herstellen van normale slaappatronen.

Depressie begrijpen

Als je een depressie hebt, betekent het dat je mentaal lijdt. Je hebt er elke dag last van. Depressie is een ingewikkelde ziekte waarbij verschillende delen van je hersenen betrokken zijn.

Er zijn verschillende depressies. Bij een lichte depressie kun je met weinig hulp toch verder. Een huisarts of praktijkondersteuner kan je vaak al in een paar gesprekken helpen. Bij een ernstige depressie heb je veel meer klachten, die ook ernstiger zijn. Bijna altijd is dan snel professionele hulp nodig. Soms duurt een depressie erg lang, dat heet een ‘chronische’ depressie.

Hoe lang duurt een depressie?
Een depressie kan een paar weken of zelfs maanden duren. Sommige mensen raken in hun leven één keer depressief, andere mensen krijgen vaker last van een depressie. Bij ongeveer 50% van de mensen duurt een depressieve periode korter dan drie maanden. Bij 15 tot 20% van de patiënten wordt de depressie chronisch, dat wil zeggen dat de depressie wel meerdere jaren kan duren. Periodes met zware klachten worden dan soms afgewisseld met periodes waarin het beter gaat.

De kans op een terugval, dat betekent dat een depressie terugkomt, is groot. Daarom is er bij de behandeling van depressie steeds meer aandacht voor het voorkomen van een terugval.

Oorzaken van depressie

 • Depressie
  Veel mensen die aan een depressie lijden, zullen slaapstoornissen ervaren, waaronder slapeloosheid.

 • Angst
  Angst is een veel voorkomende oorzaak van depressie. Mensen die zich angstig voelen, besteden vaak tijd aan piekeren nadat ze naar bed zijn gegaan, waardoor slapen bijna onmogelijk kan worden.

 • Stress
  Net als angst kan stress en machteloosheid en onbegrip ook leiden tot de ontwikkeling van depressie en slapeloosheid. Of u nu gestrest bent over uw werk, relaties, wereldtoneel, klimaat, politiek of gezondheidsproblemen, het kan lastiger zijn om te slapen als uw stressniveau hoog is.

Hoe Reiki bij depressie kan helpen

Ongeacht de oorzaak van uw depressie, kan Reiki nuttig zijn. In sommige gevallen kan Reiki helpen door de onderliggende oorzaak van depressie aan te pakken. In andere gevallen kan Reiki je gewoon helpen ontspannen en een beter gevoel tot stand brengen, ondanks de oorzaak van je aandoening.

Als uw slapeloosheid het gevolg is van stress, angst of depressie, kunnen reikisessies sommige van de problemen helpen verlichten. Enkele manieren waarop Reiki bij deze problemen kan helpen, worden hieronder beschreven.

 • Reiki werkt ontspannend.
  Reiki helpt cliënten vaak te ontspannen, waardoor ze hun problemen in perspectief kunnen plaatsen en een gevoel van mentaal en spiritueel evenwicht kunnen vinden. Dit kan leiden tot minder stress en angst, wat op zijn beurt depressie en slapeloosheid kan helpen verlichten.

 • Reiki geeft de controle terug aan de cliënt.
  Mensen die lijden aan stress, angst of depressie hebben vaak het gevoel dat hun leven niet in hun handen ligt. Cliënten die deelnemen aan Reiki-sessies krijgen controle over hun toestand, waardoor de symptomen kunnen verbeteren.

 • Reiki vergemakkelijkt interpersoonlijke verbindingen.
  Cliënten voelen zich vaak gesteund en verbonden met hun Reikibeoefenaars, die zorgzame en professionele individuen zijn. Deze interpersoonlijke verbindingen kunnen de symptomen van depressie en andere mentale problemen verlichten, waardoor het aantal gevallen van slapeloosheid wordt verminderd.

 

Zelfs als uw slapeloosheid niet het directe gevolg is van depressie, angst of stress, kunnen reikisessies u nog steeds helpen. Ongeacht de factoren die bijdragen aan uw toestand, kan het verlichten van stress en het herstellen van uw evenwichtsgevoel nog steeds nuttig zijn. Dit geldt vooral als de oorzaak van uw depressie niet direct kan worden aangepakt.

Bij speciale vormen van depressie worden ook andere behandelmethoden gebruikt. Zo helpt lichttherapie bij mensen met een seizoensgebonden depressie. Lichttherapie zorgt ervoor dat je behoefte aan slaap minder wordt. Ook nemen andere klachten af, waardoor je veel beter kunt werken en dingen doen. En hierdoor voel je je beter.

Relevant onderzoek

Een recente studie gepubliceerd in Biological Research for Nursing onderzocht het vermogen van Reiki om een ​​ontspanningsreactie teweeg te brengen. In dit onderzoek werden de hartslagvariabiliteit, de lichaamstemperatuur en het cortisolniveau van de proefpersonen met verschillende tussenpozen vóór en na de Reiki-behandeling gemeten. Uit het onderzoek bleek dat, hoewel de cortisolspiegels hetzelfde bleven, er een positief effect was op de hartslagvariabiliteit en de lichaamstemperatuur. Dit duidde op een statistisch significante relaxatiereactie.

In een ander recent onderzoek werd aan 15 vrijwilligers die aangaven dat ze regelmatig last hadden van depressie en slapeloosheid, geleerd Reiki-technieken te gebruiken voor zelfgenezing. Aan het einde van het onderzoek ontdekten onderzoekers dat Reiki het slaappatroon verbeterde en de episoden van depressie onder de deelnemers verminderde. De resultaten van het onderzoek gaven ook aan dat Reiki de stabiliteit van het parasympathische zenuwstelsel en de kalmte bevordert.

Bronnen: iarp.org (international assosiation of reiki practicioners)

                  hersenstichting.nl

 

bottom of page