top of page

Reiki en reumatoïde artritis, artrose 

Reumatoïde artritis (RA) is een veel voorkomende en pijnlijke aandoening.
Van elke 100.000 mensen krijgen er elk jaar 41 de diagnose RA.
Artritis wordt over het algemeen als chronisch en ongeneeslijk beschouwd door de conventionele geneeskunde, maar patiënten kunnen hun symptomen mogelijk beheersen door middel van medicijnen, fysiotherapie en andere behandelingen. Veel patiënten hebben ook ontdekt dat aanvullende behandelingsopties, zoals Reiki, mogelijk kunnen helpen bij het verbeteren van hun verdraagbaarheid van symptomen in de loop van de tijd.

Soorten artritis
Er zijn twee primaire soorten artritis: reumatoïde artritis en artrose. Hoewel reumatoïde artritis een systemische ziekte is die zich meestal ontwikkelt tussen de 30 en 60 jaar, is artrose een degeneratieve gewrichtsaandoening die zich ontwikkelt bij oudere mensen. Beide aandoeningen worden gekenmerkt door stijfheid, ontsteking en pijn in de gewrichten. Zowel reumatoïde artritis als artrose hebben de neiging om na verloop van tijd te verergeren. Vrouwen hebben twee tot drie keer meer kans om reumatoïde artritis te ontwikkelen dan mannen.
Wat zijn de voordelen van Reiki om reumatoïde artritis te helpen beheersen?
Reiki kan op verschillende manieren mensen helpen die te maken hebben met reumatoïde artritis en artrose.

Enkele mogelijke voordelen van Reiki voor mensen met deze aandoening zijn:
Verminderde pijnsensaties
Een van de belangrijkste problemen waarmee mensen met artritis worden geconfronteerd, is aanhoudende pijn. Voor veel mensen maakt deze pijn het onmogelijk om een baan te behouden, deel te nemen aan praktische recreatieve activiteiten of zelfs maar van het leven te genieten. Het is aangetoond dat regelmatige Reikibehandelingen de perceptie van pijn verminderen, wat de algehele kwaliteit van leven kan verbeteren voor een persoon die lijdt aan artritis. 
Met minder pijn kunnen artritispatiënten ook merken dat ze niet zoveel pijnmedicatie hoeven te nemen om comfortabel te blijven.

Verbeterd bewegingsbereik
Een ander veel voorkomend probleem bij mensen met artritis is stijfheid en slechte mobiliteit in de gewrichten. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat Reikibehandelingen mogelijk kunnen helpen het bewegingsbereik te verbeteren, waardoor deze personen hun gewrichten vrijer en effectiever kunnen bewegen.
Verbeterde stemming
Dagelijks omgaan met pijn en stijfheid eist zijn tol van zelfs de meest positieve persoon. Als gevolg hiervan worden veel mensen met artritis uiteindelijk depressief, begrijpelijkerwijs. Studies hebben aangetoond dat Reiki bij sommige mensen de symptomen van depressie kan verbeteren. Dit type therapie kan dus gunstig zijn voor patiënten met artritis.

Relevant Reiki-onderzoek
Verschillende onderzoeken ondersteunen de effectiviteit van Reiki voor mensen met artritis. Enkele van deze onderzoeken worden hieronder beschreven.
Studie van de Universiteit van Arizona
In een studie die werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Arizona, werd het effect van Reiki op het bewegingsbereik bij mensen met beperkte schoudermobiliteit geëvalueerd. Het bewegingsbereik nam met 20 graden toe voor proefpersonen die met Reiki werden behandeld, in tegenstelling tot slechts 12 graden voor mensen die met fysiotherapie werden behandeld.

Reiki vermindert pijn
Een studie gepubliceerd door de Cross Cancer Institutes onderzocht het vermogen van Reiki om pijnsensaties te verminderen. Onderzoekers maten pijn op zowel de visuele analoge schaal als een Likert-schaal. Patiënten die aan het onderzoek deelnamen, vertoonden een vermindering van pijn op beide schalen wanneer ze met Reiki werden behandeld.
Reiki helpt angst en depressie af te weren
Een derde studie, uitgevoerd door onderzoekers van de University of Southern Maine, toonde aan dat Reikibehandelingen kunnen helpen om zowel depressie als angst te verlichten.
Naast de resultaten van deze onderzoeken wordt de werkzaamheid van Reiki voor mensen met artritis ook ondersteund door anekdotische rapporten van Reiki-deelnemers met deze aandoening. Veel mensen hebben minder symptomen van artritis gemeld als gevolg van Reikibehandelingen. Daarnaast hebben mensen met artritis ook gezegd dat Reiki hen heeft geholpen om een groter gevoel van evenwicht en welzijn te krijgen, zelfs als ze doorgaan met het omgaan met hun aandoening.

 

bottom of page