top of page

Neuropathie en Fybromyalgie 

Reiki voor Neuropathie: hoe kan het helpen?

 

Neuropathie en Fybromyalgie zijn ernstige aandoeningen die mensen over de hele wereld treft.

Fybromyalgie heeft veel overeenkomsten met neuropathie. Hoewel fybromyalgie vaak een gevolg is van langdurige stress, trauma's en overmatig drugs of medicijngebruik bij psychische klachten is het gevolg bijna gelijk. Beiden zijn zenuwaandoeningen. Hieronder praten we over neuropathie, maar heeft ook betrekking op fybromyalgie.

 

Hoewel er hoofdzakelijk pijnstillende medicatie behandelingen voor deze aandoeningen beschikbaar zijn, zijn patiënten altijd op zoek naar nieuwe methoden van ondersteuning en vooral pijnverlichting. Reiki is een niet-invasieve therapie die kan worden gebruikt om patiënten met een breed scala aan aandoeningen, waaronder Neuropathie, te helpen.

Neuropathie kan ook worden veroorzaakt door een te veel aan bepaalde stoffen, maar ook door te weinig. Denk b.v. aan een tekort van vitamines, zoals vitamine B12.

Dat is een vitamine die de werkzaamheid van de zenuwen ondersteunt.  Als die zenuwen niet goed functioneren ontstaan allerlei vervelende symptomen. Bovendien kan daardoor het gevoel in de voeten en onderbenen afnemen. Ook kan de spierkracht afnemen en kan neuropatische pijn ontstaan.

Te veel inname van alcohol, bepaalde vitamines en andere stoffen kunnen neuropathieën veroorzaken. Wat betreft vitamines: vooral hoge doseringen van vitamine B6 is gevaarlijk en kan een perifere neuropathie veroorzaken. Kortom, een ingewikkeld veld. (bron: neuropathie.nu

 

Over Neuropathie

Neuropathie is een aandoening van de zenuwen van armen en benen, de 'bedrading'. Polyneuropathie betekent dat op meerdere plaatsen in het lichaam de zenuwen zijn aangedaan. Spieren en gevoel functioneren dan niet meer naar behoren. Deze aandoening is meestal progressief, maar er zijn behandelingen beschikbaar om mensen met neuropathie te helpen hun kwaliteit van leven te behouden.

 

Enkele van de symptomen van neuropathie zijn:

Tintelingen en pijn in verschillende delen van het lichaam, meestal handen en/of voeten.

Sensaties van elektrische schokken met specifieke bewegingen

Gevoelloosheid en zwakte

 

De symptomen van neuropathie verschillen per patiënt. De eerste klachten: een gestoord gevoel in delen van het lichaam. Die delen zijn gevoelig en je kunt een branderig, tintelend, prikkend en doof gevoel in de voeten ervaren. Een onderdeel van polyneuropathie is neuropathie van de dunne vezels.

 

Neuropathie behandeling

Voor een aantal ontstekingsachtige vormen van polyneuropathie is er wel behandeling mogelijk met medicijnen. Die medicijnen zijn dan ontstekingsremmend, maar lossen de oorzaak niet op. 

De NHG-Standaard Pijn maakt geen onderscheid in de behandeling van diabetische neuropathie of polyneuropathie. De Standaard beveelt als eerste keus een TCA aan; als tweede keus gabapentine en als derde keus pregabaline of duloxetine 3.

 

Zelfs met deze traditionele behandelingen kunnen patiënten met neuropathie symptomen blijven ervaren. Als gevolg hiervan zoeken veel patiënten met neuropathie ook naar aanvullende ondersteunende behandelingen, zoals Tera Mai Reiki, om hen te helpen met hun symptomen om te gaan en hun traditionele zorg te verbeteren. Uit onze eigen ervaring blijkt dat Tera Mai Reiki veel verlichting geeft en met wat extra tips kunnen de klachten zelfs helemaal verdwijnen.

 

Wat is Reiki?

Reiki is een integratieve therapie die uit Japan komt. Deze therapie maakt gebruik van de kracht van spirituele energie en gebruikt deze om de algehele balans van de patiënt te verbeteren en om genezing in het lichaam te bevorderen. Reiki is gebaseerd op het idee dat problemen die zich in het lichaam voordoen, verband houden met verstoringen of blokkades in energiebanen. Het doel van een Reikibehandeling is om problemen met deze paden te helpen oplossen om een normale stroom van energie te herstellen.

Tijdens een Reiki-sessie stimuleert een getrainde Reiki-beoefenaar de stroom van de eigen energie van de cliënt door zijn of haar handen in specifieke posities over het lichaam van de cliënt te houden. Als alternatief kan de behandelaar tijdens de sessie lichte druk op de cliënt uitoefenen.

In elke sessie kan de beoefenaar tot 10-15 verschillende handposities gebruiken.

 

Hulp bij pijn

Voor veel mensen met neuropathie is pijn een symptoom dat dagelijks voor problemen zorgt. Patiënten die regelmatig Reiki-sessies ondergaan, melden vaak een vermindering van pijnsensaties. Uit een literatuuroverzicht gepubliceerd in het Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine bleek zelfs dat reiki veelbelovend is als behandeling voor patiënten met pijn.

 

Geen risico's of bijwerkingen

Medicijnen en andere therapieën die worden gebruikt om neuropathie te behandelen, hebben vaak bijwerkingen en/of een risico op complicaties. Reiki heeft echter geen van deze nadelen. Deze ondersteunende therapie is volledig niet-invasief en veroorzaakt geen pijn of andere bijwerkingen. Het werkt wonderwel ter ondersteuning van traditionele behandelingen en medicijnen.

 

Meer over onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om de effectiviteit van Reiki voor verschillende doeleinden te onderzoeken. In een dergelijke studie, die werd gepubliceerd in Research in Gerontological Nursing, ontdekten onderzoekers dat reiki significante verbeteringen opleverde voor proefpersonen op het gebied van angst, depressie en pijn. In een andere studie, die werd gepubliceerd in Cancer Prevention and Control, ondergingen 20 proefpersonen die pijn ervoeren op 55 verschillende plaatsen Reiki-behandelingen. Twee instrumenten werden gebruikt om pijn voor en na behandelingen te meten. Een significante vermindering van pijnsensaties na Reiki-behandelingen werd door beide testinstrumenten aangegeven.

 

Reiki kan een nuttige aanvulling zijn op het behandelprogramma voor elke patiënt die te maken heeft met multiple sclerose.

 

bottom of page